Hart
Historisch overzicht
Kort na de tweede wereldoorlog startte Jules Vermeersch, samen met zijn zoon, een houtdrenkstation op. Het gezin van Jules telde zes zonen en na hun huwelijk kozen ze elk hun eigen weg. Zonen Maurits en André Vermeersch besloten de houtbewerking en het drankstation verder te zetten. Het bedrijf was toen vooral gespecialiseerd in het zetten van omheiningpalen, voederbakken en palen voor hooiruiters, die ze afleverden bij de landbouwers. In de jaren vijftig begon André met de verkoop van tweedehandsmateriaal uit legervoorraden, terwijl Maurits een meubelstock op poten zette. 

De houtsector zat de familie Vermeersch duidelijk in de genen, want in 1974 startte ook de zoon van Maurits, Freddy, op 22-jarige leeftijd, met het produceren van ronde palen voor weideafsluitingen en steunpalen. Zijn bedrijf bevond zich in de Koekelarestraat 78. Hij had op dat moment drie arbeiders in dienst. De ambitieuze Freddy breidde geleidelijk de activiteiten uit, eerst met meelvoederbakken, later ook nog eens met een houtdrenkstation door onderdompeling in bakken. In 1984 werd dit procédé stopgezet en vervangen door een milieuvriendelijker vacuümdrukbehandeling in een gesloten circuit. 

Door dit vooruitstreven procédé staat de firma tot op de dag van vandaag in de lijst van modernste impregmatiebedrijven op wereldniveau. Niet alleen veel bedrijven uit de omtrek doen een beroep op de firma om hun hout te laten impregneren, men komt ook vanuit allerlei windstreken aangewaaid om naar de indrukwekkende installatie te kijken!

Doordat in de jaren '90 de productie tot het brede tuinhoudtgamma werd uitgebreid, kende het bedrijf toen een fameuze groeispurt. Deze groei resulteerde in het jaar 2002 tot de aankoop van een tweede bedrijfsoppervlakte op het industrieterrein in Houthulst. Toon, de echtgenoot van Alexandra, dochter van Freddy, heeft er de leiding over vier arbeiders. In Houthulst worden uitsluitend ruwe boomstammen verwerkt tot halffabrikaten. Ook de productie van paardenafsluitingen vindt er plaats. Dagelijks worden de halffabrikaten naar de site in Edewalle gebracht om, indien nodig, nog verder afgewerkt en geïmpregneerd te worden. 

In 2006 werd de vennootschap Vernafix opgericht, samen met de dochters Alexandra en Amanda. Op vandaag telt Vernafix zo'n 35-tal medewerkers. Ons hout is afkomstig van bossen van over heel de wereld: bossen in de Ardennen, Frankrijk, Oost-Europa, maar ook bossen uit exotische streken zoals Afrika en Latijns-Amerika.

Ons afzetgebied beperkt zich niet alleen tot België, ook in het noorden van Frankrijk en in de grensstreek van Nederland worden de Vernafix-producten verdeeld.
luchtfoto